Utilaje prelucrare lemn

De ce Zivtool?

Cum sa alegi masina potrivita pentru prelucrarea lemnului? 

Alegerea unei masini potrivite pentru prelucrarea lemnului depinde de nevoile si bugetul dumneavoastra, precum si de tipul de prelucrare pe care doriti sa-l realizati. Exista mai multe masini si instrumente disponibile pentru prelucrarea lemnului, iar alegerea corecta depinde de urmatoarele aspecte:

 • Tipul de prelucrare: Stabiliti ce tipuri de operatiuni de prelucrare a lemnului doriti sa efectuati. Aceasta poate include taierea, frezarea, strunjirea, slefuirea sau turnarea lemnului. Fiecare operatiune necesita unelte specifice.
 • Spatiul disponibil: Evaluati spatiul disponibil in atelierul dumneavoastra sau in locul in care intentionati sa utilizati masina. Acest lucru va determina dimensiunile masinilor pe care le puteti alege. De exemplu, pentru spatii mai mici, poate fi mai potrivita o masina compacta sau o unealta de mana.
 • Bugetul: Stabiliti cat sunteti dispus sa investiti in masina pentru prelucrarea lemnului. Masinile mai avansate si mai mari pot fi mai scumpe. Alocarea unui buget realist va va ajuta sa gasiti masina potrivita in limitele financiare.
 • Nivelul de experienta: Luati in considerare nivelul dumneavoastra de experienta in prelucrarea lemnului. Unele masini, cum ar fi cele pentru prelucrarea cu comanda numerica (CNC), pot necesita cunostinte si abilitati tehnice avansate. In caz contrar, ar putea fi mai potrivite masini mai usor de utilizat, cum ar fi fierastraiele cu masa glisanta sau frezele manuale.
 • Caracteristicile de siguranta: Verificati caracteristicile de siguranta ale masinilor pe care le luati in considerare. Acestea ar trebui sa includa protectii pentru lamele, sisteme de oprire de urgenta si dispozitive de blocare.
 • Recomandari si revizuiri: Cititi recenzii si consultati recomandarile altor persoane care utilizeaza masini pentru prelucrarea lemnului. Acest lucru va poate ajuta sa va faceti o idee despre performanta si fiabilitatea diferitelor marci si modele.
 • Service si suport tehnic: Asigurati-va ca masina pe care o alegeti are un suport tehnic bun si ca piesele de schimb sunt usor de obtinut. Este important sa puteti repara si mentine masina intr-o stare optima de functionare pe termen lung.

Tipuri de masini / utilaje de prelucrare lemn

Exista o varietate de masini si utilaje de prelucrare a lemnului disponibile, fiecare avand rolul sau specific in operatiunile de prelucrare. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de masini/utilaje utilizate in prelucrarea lemnului:

 • Fierastraie cu masa glisanta: Acestea sunt utilizate pentru taierea precisa a lemnului. Fierastraiele cu masa glisanta permit taieri longitudinale si transversale precise si pot fi utilizate pentru taierea bucatilor mari de lemn in dimensiuni mai mici.
 • Freze: Frezele sunt utilizate pentru a crea profiluri, caneluri si suprafete decorative pe lemn. Exista mai multe tipuri de freze, inclusiv freze de mana, freze cu masa fixa si freze cu masa mobila.
 • Strunjire: Masinile de strunjire sunt utilizate pentru a modela si aschii lemnul, creand forme cilindrice, conice sau profilate. Aceste masini sunt ideale pentru prelucrarea lemnului pentru obiecte rotunde, cum ar fi picioare de mobilier sau manere.
 • Masini de rindeluit: Acestea sunt utilizate pentru a indeparta stratul de suprafata al lemnului, obtinand o suprafata plana si neteda. Masinile de rindeluit pot fi utilizate pentru prelucrarea pieselor de lemn inainte de asamblare sau finisare.
 • Masini de slefuit: Acestea sunt utilizate pentru slefuirea suprafetelor lemnului pentru a obtine o finisare neteda si uniforma. Exista masini de slefuit de mana si masini de slefuit cu banda, care sunt eficiente in indepartarea materialului in exces si nivelarea suprafetelor.
 • Masini CNC: Masinile cu comanda numerica computerizata (CNC) sunt utilizate pentru prelucrarea automata a lemnului, conform unor modele si specificatii precise. Acestea pot realiza o varietate de operatiuni, cum ar fi taierea, gravarea si frezarea, si sunt ideale pentru productia in masa si proiectele complexe.
 • Masini de lipit: Acestea sunt utilizate pentru lipirea pieselor de lemn, formand articulatii solide si durabile. Masinile de lipit pot fi de tip manual sau pot fi masini automate care utilizeaza adezivi speciali.
 • Prese de laminat: Acestea sunt utilizate pentru aplicarea presiunii si lipirea straturilor de lemn pentru a crea panouri laminate sau articole stratificate, cum ar fi blaturi de masa sau usi de mobilier.
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare