Fierastraie

Utilizarea motoferastraielor electrice sau cu acumulatori si a drujbelor a devenit indispensabila in agricultura, silvicultura si chiar in constructii. Exista un numar din ce in ce mai mare de tipuri, care se disting in principal prin domeniul lor de aplicare, putere si greutate.

Categorizarea fierastraielor

In functie de puterea motorului, ferastraiele pot fi impartite in urmatoarele trei categorii:

Categoria Hobby: Alegeti de aici daca sunteti in cautarea uneltei potrivite pentru gradinarit acasa, pentru lucrari simple in jurul casei. Fie ca este vorba de taierea de crengi mici sau de bucati mici de lemn, capacitatea maxima a motorului de 50 cm³ ar trebui sa fie suficienta.

Categoria semi-profesionala: ferastraiele din aceasta categorie pot fi utilizate pentru lucrari mai serioase in constructii si in silvicultura. Capacitatea motorului variază intre 50 si 70 cm³.

Categoria profesionala: motoare de peste 70 cm³. Cele mai puternice si mai fiabile ferastraie sunt incluse aici.

Tipuri de fierastrau

Tipurile de ferastraie pot fi distinse in functie de diferitele lor utilizari. Exista modele care sunt destinate in primul rand taierii lemnului si modele care pot fi utilizate si pentru taierea metalelor. Sa ne uitam la acestea.

Fierestrau circular stational si dabitator

Capul inclinabil va permite sa reglati unghiul de taiere pentru a asigura o taiere precisa. Poate fi utilizat pentru taierea plasticului, lemnului si metalului.

Fierastrau vertical pentru decupat gips carton

Datorita numelui sau, este recomandat in principal pentru taierea si zgarierea placilor de gips-carton. Ofera o taiere precisa la dimensiune.

Fierestrau circular

Acesta permite o tăiere dreapta si curata. Cel mai adesea utilizat în proiecte de constructii si renovare, poate lucra si cu lemn, plastic sau chiar materiale metalice.

Fierestrau cu lant

Motoferastraiele sunt disponibile atat in versiunea pe benzina, cat si in cea electrica. Avantajul unui motoferastrau electric este ca este de obicei mai usor, mai putin zgomotos si nu necesita o sursa de alimentare. Cele pe benzina sunt mai grele, dar puterea lor mai mare inseamna ca pot taia busteni mai largi.

Fierestrau cu banda

Este cel mai frecvent utilizat pentru a taia si dimensiona lemnul, dar poate fi folosit si pentru metal, beton sau alte materiale.

Fierestrau vertical

Daca doriti sa taiati forme diferite, ar trebui sa luati in considerare cumpararea unui fierastrau cu dinti care alterneaza intre stanga si dreapta. Acestea sunt utilizate cel mai adesea pentru taierea metalului si a lemnului.