Aparate sudura TIG (WIG)

De ce Zivtool?

Avantaje aparat de sudura  TIG / WIG /AWI

Utilizarea unui aparat de sudura TIG (Tungsten Inert Gas), cunoscut si sub denumirea de AWI (Arc Welding with Inert Gas), vine cu o serie de avantaje semnificative. Iata cateva dintre acestea:

 • Calitatea superioara a sudurii: Sudura TIG ofera o calitate excelenta a imbinarilor sudate. Procesul implica utilizarea unui arc electric intre un electroz de wolfram neconsumabil si piesa de lucru, iar sudura este protejata de un gaz inert (de obicei argon). Aceasta permite obtinerea unei suduri curate, cu putine defecte, si asigura o aderenta puternica intre metale.
 • Control precis al procesului de sudura: Aparatul de sudura TIG ofera un control extrem de precis al curentului de sudura, a temperaturii arcului electric si a adaugarii de material. Aceasta permite sudorului sa adapteze parametrii de sudura in functie de tipul si grosimea materialului, obtinand rezultate precise si consistente.
 • Sudura estetica si fara stropi: Datorita controlului precis si a utilizarii unui gaz de protectie inert, sudura TIG produce imbinari sudate cu aspect estetic, curate si fara stropi sau scantei. Aceasta este deosebit de importanta in aplicatii unde aspectul estetic este crucial, cum ar fi industria alimentara, industria farmaceutica sau productia de obiecte de arta.
 • Versatilitate in materiale: Sudura TIG poate fi utilizata pe o gama larga de materiale, inclusiv otel carbon, otel inoxidabil, aluminiu, titan, cupru si aliaje de nichel. Aceasta face din aparatul de sudura TIG o alegere ideala pentru lucrul cu diverse materiale sau pentru aplicatii care necesita sudura pe metale speciale.
 • Controlul arcului electric: Sudura TIG ofera posibilitatea de a controla arcul electric in mod precis si de a-l adapta in functie de nevoile de sudura. Aceasta permite realizarea de imbinari sudate subtiri, precise si de inalta calitate, fara a afecta prea mult materialul de baza.
 • Capacitatea de a realiza sudura fara adaugare de material: Sudura TIG permite realizarea de imbinari sudate fara adaugarea de material suplimentar. Acest lucru este util in cazul in care se doreste o conexiune pura intre doua bucati de material sau pentru a realiza imbinari in zone dificile accesibile.
 • Controlul limitat al emisiilor de fum si deseuri: Sudura TIG produce cantitati reduse de fum si deseuri in comparatie cu alte metode de sudare, cum ar fi sudura cu electrod invelit. Aceasta este o caracteristica importanta in aplicatii unde este necesara o protectie a mediului si a sanatatii lucratorului.

Este important de mentionat ca sudura TIG necesita abilitati si pregatire tehnica mai avansate decat alte metode de sudare, iar costul unui aparat de sudura TIG poate fi mai ridicat decat al altor tipuri de aparate de sudura.

Ce inseamna prescurtarea sudura WIG?

Prescurtarea "WIG" inseamna "Wolfram Inert Gas" si se refera la un tip de sudura realizata cu un aparat de sudura TIG (Tungsten Inert Gas). Termenul "WIG" este folosit in special in anumite regiuni si tari, cum ar fi Germania, pentru a se referi la aceeasi metoda de sudura ca "TIG" (Tungsten Inert Gas) folosit in alte parti ale lumii.

In esenta, sudura WIG sau TIG utilizeaza un electroz de wolfram neconsumabil, care este alimentat cu curent electric pentru a genera un arc electric intre electroz si piesa de lucru. Acest arc electric este protejat de un gaz inert (de obicei argon) pentru a preveni oxidarea si contaminarea sudurii. Procesul de sudura TIG/WIG este cunoscut pentru controlul precis al parametrilor de sudura, calitatea superioara a imbinarilor sudate si capacitatea de a lucra cu o gama larga de materiale.

Sudura aluminiu cu aparate de sudura TIG

Sudura aluminiului cu un aparat de sudura TIG (WIG) este una dintre cele mai comune aplicatii pentru acest tip de sudura. Aluminiul este un metal cu caracteristici specifice care necesita o abordare diferita fata de sudura altor metale, cum ar fi otelul carbon.

Pentru a realiza cu succes sudura aluminiului cu un aparat de sudura TIG, iata cativa pasi si consideratii importante:

 • Pregatirea suprafetelor: Asigura-te ca suprafetele pieselor de aluminiu care urmeaza sa fie sudate sunt curate si degresate. Aluminiul formeaza rapid un strat de oxid la suprafata, ceea ce poate afecta calitatea sudurii. Foloseste perii sau solventi adecvati pentru a curata zona de sudura inainte de a incepe.
 • Alegerea electrodului de wolfram: Pentru sudura aluminiului, se recomanda utilizarea unui electrod de wolfram pur sau un electrod de wolfram cu adaugare de oxid de zirconiu (EWP sau EWZr). Acesti electrozi au o rezistenta ridicata la temperatura si un punct de topire ridicat, ceea ce ii face potriviti pentru sudura aluminiului.
 • Gaze de protectie: Utilizeaza gaz inert, cum ar fi argonul, pentru a proteja zona de sudura de oxidare si contaminare. Asigura-te ca fluxul de gaz este adecvat si ca acopera in mod eficient zona de sudura. Aparatul de sudura TIG va avea o optiune pentru reglarea fluxului de gaz.
 • Curent si setari: Regleaza curentul de sudura in functie de grosimea materialului de aluminiu. Incepe cu un curent mai mic si ajusteaza in consecinta. Setarile de timp de curgere a gazului, pulsatii si alte setari pot varia in functie de preferintele si experienta ta in sudura.
 • Tehnica de sudura: Pentru a obtine o sudura de calitate, utilizeaza o tehnica adecvata. Mentine un arc scurt si stabilit, deplaseaza-te in mod constant cu viteza adecvata si controleaza adaugarea de material de umplutura. Practica si experienta vor juca un rol important in obtinerea unei suduri reusite.

Este important de mentionat ca sudura aluminiului poate fi mai dificila decat sudura altor metale, din cauza conductivitatii termice ridicate si a sensibilitatii la formarea de defecte, cum ar fi fisuri si porozitate. Prin practica si indemanare, vei obtine rezultate mai bune in timp. Recomandam sa urmezi cursuri sau sa lucrezi sub supravegherea unui specialist in sudura pentru a-ti dezvolta abilitatile in sudura aluminiului cu aparatul de sudura TIG.

Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare