Polizoare unghiulaer, flex-uri

De ce Zivtool?

Polizorul unghiular este o masina care poate taia, marunti si slefui atat suprafete grosiere, cat si fine! Polizorul unghiular este o masina-unelte extrem de versatila! In plus, odata cu progresele tehnologiei moderne din ziua de azi, exista tot mai multe discuri de taiere si de slefuire disponibile pentru aceste unelte, astfel incat le puteti folosi pentru tot mai multe sarcini.
Aplicatia este determinata de roata. Marele avantaj este ca puteti taia metal, lemn si plastic cu aceeasi masina. Trebuie doar sa alegeti discul potrivit pentru materialul respectiv!

Domenii de utilizare a polizoarelor unghiulare

Polizorul unghiular este unealta ideala pentru diverse lucrari de slefuire, curatare, lustruire (cu discul si viteza potrivita) si taiere. Este, de asemenea, ideala pentru a lucra cu metal si lemn. Polizorul unghiular poate fi utilizat pentru taierea metalului, a lemnului si chiar a gresiei, de exemplu, cu ajutorul discului de taiere adecvat. Pentru a utiliza polizorul unghiular pentru slefuire, lustruire si taiere sunt disponibile o varietate de accesorii.

De unde vine denumirea "Flex" la polizorul unghiular?

In Romania, primul producator cunoscut de polizoare unghiulare a fost o companie germana numita Flex din Steinheim, din Westfalia de Nord. Pe vremuri, cand o anumita ramura a pietei era adesea dominata de o singura companie, produsul producatorului era adesea identificat cu marca acestuia. Astfel, polizorul unghiular Flex a ajuns sa fie cunoscut pur si simplu ca Flex. Astazi, multe marci si-au lansat propriile polizoare unghiulare, dar termenul este folosit si astazi.

De ce aveti nevoie pentru a utiliza un polizor unghiular?

Pe langa faptul ca aveti un polizor unghiular, aveti nevoie si de cateva accesorii esentiale pentru a va face treaba. Este important sa aveti grija de o siguranta corespunzatoare, pentru a va proteja pe dumneavoastra, pe colegii dumneavoastra si mediul de lucru! Asigurati-va ca aveti ochelari de protectie si manusi inainte de utilizare pentru a va proteja! 

Polizoare unghiulare grupate in functie de marime

Daca doriti sa alegeti in functie de dimensiune, exista 2 tipuri principale.
Masinile mai mici, cu o singura mana, de obicei cu o dimensiune a discului de 125 mm. Acestea pot fi folosite in locuri greu accesibile. Din cauza dimensiunilor mici, nu sunt prea grele, astfel incat munca continua nu este la fel de solicitanta. Aceste polizoare unghiulare pot fi gasite atat in mediile casnice, cat si in cele industriale.
Exista, de asemenea, polizoare unghiulare mai mari, cu doua maini. Aici, dimensiunea masinii in sine este considerabil mai mare, iar diametrul discului care poate fi utilizat este, de asemenea, mai mare. Aceste masini sunt folosite pentru procese de lucru mai mari si mai serioase.

Schimbarea rapida a discului pentru polizoare unghiulare

La masinile mai vechi, conventionale (echipament standard), trebuia sa se foloseasca o unealta speciala: una pentru a bloca arborele de transmisie impotriva rotatiei, cealalta pentru a strange piulita de blocare a discului. Acestea au fost urmate de polizoarele unghiulare, unde arborele de transmisie putea fi blocat cu ajutorul unui buton de pe carcasa de transmisie. (De aici si interdictia de a-l apasa in timpul utilizarii.) In prezent, cele mai moderne utilaje asigura schimbarea rapida a discului in cateva secunde. Nu sunt necesare unelte, trebuie doar sa strangeti manual piulita de blocare dupa ce ati apasat butonul si sunteti gata de plecare. Bineinteles, acest sistem a fost introdus de toti marii producatori, Milwaukee numindu-l sistemul FIXTEC, iar Metabo numindu-l ""Quick"", o referire la viteza de schimbare a discului. Sau cel mai recent sistem Bosch X-lock, care este de 5 ori mai rapid decat solutiile traditionale de blocare!

Polizor unghiular cu turatie reglabila

Un polizor unghiular tipic este utilizat de obicei pentru taierea si slefuirea metalului, deoarece nu exista riscul de "arsura" grava. Masina se invarte la viteza maxima, ceea ce este deosebit de util atunci cand lucrati cu materiale mai dure.

Pentru materialele mai moi, cum ar fi lemnul, viteza mare nu este neaparat un avantaj. Cu polizorul unghiular cu viteza variabila, viteza discului de taiere sau de slefuire poate fi redusa, permitand un finisaj mai frumos si mai eficient. Astfel, nu ardeti materialul in timpul taierii. Cu toate acestea, viteza mare poate face ca materialul sa fumege si sa lase urme de arsura pe material, ceea ce este foarte inconfortabil!

La viteza redusa, cu discul potrivit, puteti chiar sa lustruiti.

Polizor unghiular cu pornire lenta

Un avantaj deosebit este faptul ca un polizor unghiular are o pornire moale. Aceasta tehnologie economiseste considerabil asupra masinii in sine si asupra retelei electrice. Fara o pornire soft start, este posibil ca un consum ridicat si brusc de curent sa provoace arderea sigurantei. Sistemele mai vechi pot chiar sa arunce o siguranta. Datorita consumului redus de curent, sistemele electrice mai vechi sunt, de asemenea, crutate!

Tipuri de polizoare unghiulare:

  • Polizor unghiular electric
  • Polizor unghiular cu acumulator
  • Polizor unghiular pneumatic (cu aer)

Alegerea polizorului unghiular

In cazul in care nu exista o alimentare adecvata cu aer, electricitatea este de obicei mai accesibila, astfel incat polizoarele unghiulare electrice sunt cele mai comune. Marele avantaj al masinilor cu acumulator este mobilitatea si functionarea silentioasa.

Cat de mult o voi folosi? Eficienta si ergonomia ar trebui sa fie ambele luate in considerare. Folosirea unui polizor unghiular mai usor pentru perioade mai lungi de timp va reduce efortul fizic.
Pentru ce dimensiuni de materiale o voi folosi? Pentru a maximiza eficienta, se recomanda polizoarele unghiulare mai mari, cu discuri de pana la 230. Cu toate acestea, in cazul in care colturile, curbele sau spatiul in sine sunt dificil de accesat pe piesa care urmeaza sa fie prelucrata, un polizor unghiular cu gat mai lung sau, eventual, un aparat mai mic poate fi mai eficient. In spatiile inguste, este mai bine sa folositi versiuni mai mici decat polizoare unghiulare mai mari.

Aspecte principale ale unui polizor unghiular:

  • Performanta
  • Diametrul discului
  • Transmisie
     

Makita flex mare in stoc!

Makita flex mare este acum disponibil atat in modele cu acumulator, cat si in versiuni electrice. De fapt, acestea "preiau tot mai mult controlul".

Odata cu cresterea puterii acumulatorilor, acum este posibil sa lucrati timp de mai multe ore cu o singura incarcare.

In acelasi timp, producatorii sunt acum atenti la nevoile utilizatorilor, iar unele dintre flexurile mari Makita alimentate cu acumulatori dispun de caracteristici precum pornire lenta, motor fara perii, frana rapida, control al vitezei, etc.

Aveti nevoie de un flex mare, dar care este acesta?

Un flex mare, adica un polizor unghiular cu doua maini, este deja, de obicei, un polizor unghiular mai mare de 180 mm, dar cel mai frecvent un polizor unghiular cu diametrul discului de 230 mm. Aceste masini sunt concepute special pentru lucrari industriale. Utilizarea lor necesita un nivel bun de pregatire fizica si expertiza. Din cauza dimensiunii si a pretului lor, aceste flexuri mari nu sunt foarte frecvente intr-un mediu casnic.

Ele pot taia piesa de prelucrat dintr-o singura taietura, economisind timp, pe cand modelele mai mici necesita ca piesa de prelucrat sa fie rotita de mai multe ori.

Flex mic pentru fiecare gospodarie!

Il puteti gasi in aproape fiecare casa cu gradina!

Polizoarele unghiulare pot fi impartite in doua grupe mari, polizoarele unghiulare mici si mari. Micul sau miculflex este polizorul unghiular cu un diametru al discului de 115 sau 125 mm. Aici veti gasi numeroase tipuri care au caracteristici suplimentare, cum ar fi pornire lenta, frana rapida, control al vitezei etc.

Este important de retinut in cazul unui flex mic ca exista si versiuni mai slabe ale acestor produse cu motoare de 700-800 W, dar puteti gasi si modele mai puternice cu 1200-1300 W.

Utilizarea lor frecventa se datoreaza dimensiunilor mici, greutatii reduse si gamei largi de discuri. Ganditi-va, conteaza cate kilograme are flexul mic ridicati timp de cateva ore pe zi, de exemplu, intr-o zi de lucru continua.

Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare