Masini de insurubat cu impact

De ce Zivtool?

Multi oameni se intreaba la ce foloseste masina de insurubat cu impact? Prin ce se deosebeste de o masina de gaurit cu percutie sau de o masina de insurubat obisnuita? Nu-i asa? Nu este atat de simplu!

Daca nu poti raspunde imediat, nu-ti face griji, nu esti singurul. Dar iata raspunsul: domeniile de aplicare ale mecanismelor si masinilor-unelte. Haideti sa intoarcem lucrurile si sa vedem la ce poate fi folosita aceasta unealta grozava:

Diferenta dintre masina de insurubat cu impact si o masina de gaurit cu percutie:

 • Masinile de insurubat cu impact folosesc un ciocan si un mecanism cu nicovala pentru a aplica lovituri
 • Masinile de gaurit cu percutie utilizeaza cutite si rulmenti sau un sistem de disc pentru a efectua o lovitura in fata.
 • Masina de insurubat cu impact este unealta potrivita pentru suruburi mai mari si alte sarcini de fixare.
 • Masina de gaurit cu percutie este unealta potrivita pentru gaurirea in zidarie (in special in materiale mai moi, cum ar fi caramida, ytong, etc.).
 • Pentru elementele de fixare mai mari, alegeti o masina de gaurit cu percutie cu prindere patrata

Principiul de functionare al masinii de insurubat cu impact

In cazul masinii de insurubat cu impact, ciocanul din mecanismul de impact efectueaza lucrarea. Majoritatea masinilor au doua ciocane, dar unele au trei. Motorul sculei roteste direct arborele de iesire.

In acest spatiu, ciocanul si nicovala doar trec unul prin celalalt pentru ca apoi sa blocheze arcul impreuna cu toata forta. Acest lucru are ca rezultat un cuplu mare, partea care transmite forta din interiorul cheii loveste carcasa cheii, astfel incat, de fapt, nu cuplul pe care masina il aplica surubului, ci impulsul transmis acestuia este cel care roteste surubul.

Principiul insurubarii cu percutie este, prin urmare, similar cu cel al gauririi cu percutie. Surubul este lovit de arborele rotativ pentru ca insurubarea sa fie mai eficienta. Este deosebit de bun pentru suruburile lungi sau pentru lemnul mai dur. Aceasta ciocanire poate avea loc de pana la sute de ori pe minut. Unul dintre avantajele insurubarii prin percutie este ca este mai putin probabil ca burghiul sa se rasuceasca in cazul suruburilor cu cap stelar (PZ, PH), astfel incat dispozitivul impiedica burghiul sa distruga sau sa ""linga"" capul surubului.

Aplicatii ale masinii de insurubat cu impact

Principiul de functionare al masinii de insurubat cu impact o face ideala pentru insurubarea si indepartarea suruburilor si a suruburilor cu hexagon. Cuplul de torsiune o face, de asemenea, potrivita pentru indepartarea suruburilor incapatanate sau supraincrucisate.

Avantajele masinii de insurubat cu impact

Se spune ca este nevoie de timp pentru a face o treaba buna, dar noi stim ca este nevoie de si mai mult timp pentru a face o treaba proasta. De aceea, daca nu doriti sa petreceti ore intregi jucandu-va cu o surubelnita, este timpul sa va achizitionati o masina-unelte de calitate.

O masina de insurubat cu impact este de aproximativ zece ori mai rapida si nu ne obosim cu ea. Oricine a incercat sa insurubeze un surub mare de lemn cu o surubelnita de mana stie probabil cat de greu este.

Masina de insurubat cu impact moderne de astazi sunt alimentate cu acumulatori, astfel incat le puteti folosi oriunde si oricand. Pentru uz casnic, versiunile mai mici sunt, de asemenea, perfecte. Daca doriti una pentru uz industrial, ar trebui sa optati pentru un model mai mare, cu o baterie mai mare si mai multa putere.

Tipuri de masini de insurubat cu impact

Acest sector poate fi impartit in prezent in 3 categorii principale, in functie de tipul de actionare:

 • Masina de insurubat electric cu impact
 • Masina de insurubat cu impact cu acumulator
 • Masina de insurubat pneumatic cu impact

Masina de insurubat cu impact

Masina de insurubat cu impact repeta rapid procesul de lovire. Energia de impact este definita in IPM (impacturi pe minut) sau, in cazul masinilor pneumatice, in BPM (lovituri pe minut). Cu toate acestea, cea mai frecventa caracteristica de care trebuie sa se tina cont intotdeauna atunci cand se alege o cheie cu impact este cuplul!

Masina de insurubat cu impact

Bit-uri sunt utilizate si in cele mai solicitante aplicatii, masini de insurubat cu impact, pentru a asigura un cuplu maxim. Din fericire, producatorii s-au adaptat la acest lucru, dezvoltand versiuni de masini de insurubat cu impact care au prinderi pentru biti!

Un sfat util: atunci cand folositi o masina de insurubat cu impact cu prindere biti, celalalt capat al bitilor trebuie sa se potriveasca exact in fanta din capul surubului. Acest lucru este important pentru ca nici unealta dvs. si nici surubul sa nu fie deteriorate.

Folosirea unui masini de insurubat cu impact

Multi oameni cauta chei cu percutie "traditionale" care functioneaza la 220V. Acestea sunt denumite in mod obisnuit masini de insurubat cu percutie electrice. In mediile domestice, industriale la scara mica, acestea erau cele mai comune in trecut. O masina de insurubat cu impact de 220V este excelenta pentru a introduce si scoate piulite si suruburi. Datorita cuplului sau ridicat, poate, de asemenea, sa indeparteze suruburile blocate sau supradimensionate.

Aceste masini de insurubat cu impact sunt folosite in industria auto, metalurgica, a mobilei, a lemnului si a constructiilor unde se folosesc suruburi, unde reprezinta o masina unelte puternica si eficienta.

Masini manuale cu percutie

In acest segment, versiunile cu corp mai mic, usor de manevrat, de obicei alimentate cu acumulatori, sunt cunoscute sub denumirea de chei cu impact manuale. Cu toate acestea, corpul mic ofera o putere si un cuplu ridicat pentru cele mai mari lucrari de insurubare.

Aceste versiuni sunt utilizate de tamplari si ingineri constructori, de exemplu, deoarece dimensiunea unei chei de mana cu percutie o face potrivita pentru utilizarea in locuri greu accesibile.

Masini de insurubat cu impact ½

Pentru a putea strange aceste suruburi cu ajutorul masinii, producatorii au dezvoltat chei cu impact cu asa-numitul cap de croazeta sau cheita cu soclu.

Cele mai frecvente dimensiuni ale cheilor cu cap de soclu sunt mandrinele:

 • Masini de insurubat cu impact cu priza de 1/2 inch
 • Masini de insurubat cu impact cu priza de 1/4 de inch
 • Masini de insurubat cu impact cu priza de 3/4 de inch
 • Masini de insurubat cu impact cu priza de 3/8 de inch

Masini de insurubat cu impact grupate in functie de tensiunea acumulatorului 

In timp ce modelele mai vechi erau de obicei de 12 V, in prezent sunt disponibile tensiuni mult mai mari, de pana la 54 V.  

Pe masura ce creste tensiunea unei masini de insurubat cu impact, cresc si dimensiunea si puterea masinii in sine. Odata cu progresele tehnologice, sunt disponibile acum masini de insurubat cu impact cu acumulator cu valori nominale de cuplu de pana la 1000 NM sau mai mult.  

Cele mai tipice tensiuni ale masinilor de insurubat cu impact sunt:  

 • Masini de insurubat cu impact cu acumulator de 12V 
 • Masini de insurubat cu impact cu acumulator de 18V

Selectarea masinii de insurubat cu impact in functie de prinderea sculei

In general, se disting 2 tipuri principale. Exista masini de insurubat cu impact  cu cap de biti si exista versiuni cu cap de soclu (sau cap de croazeta, care cum ii spune).  

Dar, ca sa mergem mai departe, exista si 2 versiuni ale cheii cu soclu. Tipurile mai vechi au ceea ce se numeste o articulatie sferica. Acest lucru permite schimbarea rapida a sculei, dar exista posibilitatea ca capul sa se blocheze si sa ramana pe surub.  

In schimb, cele mai noi chei cu soclu sunt acum disponibile cu un ax cu bila. Soclul este pre-perforat, iar in gaura este introdus un varf de nit pentru a asigura o fixare stabila. Datorita acestui lucru, nu mai exista rasuciri sau caderi. 

Masini de insurubat cu impact cu cuplu de 1000 Nm

Masini de insurubat cu impact mai mici pot insuruba ""doar"" cu un cuplu de 150, 230 Nm! Trebuie remarcat, totusi, ca pentru bricolaj, pentru ansambluri structurale mici, acest lucru este, de asemenea, absolut esential.  

Sunt disponibile masini de insurubat cu impact de o singura mana care pot furniza un cuplu de 1000 Nm sau chiar mai mult.  

De fapt, cele mai recente masini de insurubat cu impact sunt capabile de un cuplu de pana la 2576 Nm. Desi acestea sunt concepute pentru aplicatii mai specializate. Astfel de masini puternice sunt utilizate de obicei de mecanicii auto, de producatorii de anvelope auto, de producatorii de panouri sandwich si de inginerii structurali!

Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare
Incarcare